Torsk
med spekeskinke og karamellisert løk
Foto:
Sverre J. Dahl
Antall
porsjoner: 4
Torsk og tomater 600 g
torskeloin 4 skiver spekeskinke litt rosmarin salt og
pepper litt
olivenolje 12
cherrytomater Karamellisert løk 2 rødløk, i ringer 1-2 ss smør 1,5-2 ss sukker 1,5-2 dl
rødvin 1/2 dl
balsamicoeddik 2 ss grov sennep 1 ss smør salt og
pepper Brokkolipuré 1 brokkoli 2 kokte poteter
hvis du har 1 bit selleri 1 halv løk
eller 1 sjalottløk 1-2 ss smør fløte salt og
pepper |
Tilbehør aspargesbønner eller annet
tilbehør lettsaltet vann |
TORSK OG TOMATER: Del torsken i
4 porsjonsstykker og la den ligge i kaldt rennende vann fro å bli hvit og fin.
Tørk den med kjøkkenpapir, før du krydrer med litt salt, pepper og litt
rosmarin. Rull torsken inn i spekeskinken. Legg tomatene og torskestykkene
(med «skinkeskjøten» ned) i et smurt ildfast fat og stek ved ca. 160 grader
(over- og undervarme, midt i ovnen) i ca. 15 minutter, til torsken er
ferdigstekt og så vidt «flaker» seg. Ta formen ut av ovnen og la fisken hvile
under aluminiumsfolie i 2-3 minutter. KARAMELLISERT LØK: Stek løken i
litt olivenolje, til den blir myk og litt brun. Tilsett sukkeret og rør til
løken er karamellisert. Ha i rødvin og balsamicoeddik, rør godt sammen, og gi
det hele et oppkok. Skru ned varmen og la løkblandingen stå å trekke litt, til væsken er redusert til omtrent det
halve. Ha i sennepen i løkblandingen og smak til med smør, salt og pepper. BROKKOLIPURÉ: Del brokkolien opp
i mindre biter. Kapp løk og selleri i mindre biter. Kokes i usaltet vann til
brokkolien er mør, etter ca. 12 minutter. Mos grønnsakene med en stapper.
Tilsett smøret og deretter fløte til du får ønsket konsistens. Smak til med
salt og pepper. ASPARGESBØNNER: Kok
aspargesbønnene i lettsaltet vann, til de er møre etter ca. 2 minutter. Hell
umiddelbart av vannet. ANRETNING: Servér
torsken på brokkolipuréen, karamellisert løk, bakt
tomat og grønnsakene, og gjerne med et glass god rødvin til. Barbera d´Alba gikk svært bra. |