CRÊPES SUZETTE
Tekst og foto: Sverre J. Dahl (Klikk på bildet for forstørrelse)
Antall porsjoner 4-6, 1 time, litt komplisert
Ingredienser 1,5 dl hvetemel
¼ ts salt 1 ss
sukker 2 ts vaniljesukker 1 dl melk 1,5 dl
kremfløte (kan bruke melk) 3 egg 50 gr smeltet smør 1 ss appelsinlikør (Cointreau) 1 ss brandy eller Grand Marnier smør
til steking |
Saus 2 ss smør 2 dl melis saft og skall av 1 appelsin
saft av 0,5 sitron 2 ss appelsinlikør (Cointreau) 2 ss
brandy eller Grand Marnier 1 appelsin i skiver til pynt Kan serveres med vaniljeis til. |
|
Tilberedning Pannekaker Bland mel, salt, sukker og
vaniljesukker. Tilsett melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett
fløten. Visp inn eggene og tilsett smøret under omrøring. La røren svelle i
ca. 15 minutter. |
||
TIPS Det er usikkert hvor retten har fått sitt navn fra, men noen
historier nevnes ofte. Den berømte franske kjøkkensjefen Henri
Charpentier (eller var det hans 14 år gamle
uerfarne assistent?) laget i 1896 pannekaker i likør til prinsen av Wales,
senere kong Edvard VII av England på Cafe de Paris
i Monte Carlo. Plutselig tok det fyr i pannekakene. Kjøkkensjefen lot ikke
dette uhellet forstyrre serveringen. Kongen ble svært begeistret for den
herlige smaken og pannekakene ble kalt Crêpes Suzette
til ære for en ung dame som satt ved kongens bord. Det har siden blitt påvist
at dette er et bedrag. Første forekomst av
slike pannekaker på trykk er i August Escofferi's Modern Cookery fra 1907. Der refereres de til som Suzette pancakes. En annen variant
hevder at Suzanne Reichenberg, en skuespiller med
artistnavnet Suzette, spilte tjenestepike i en
fransk komedie i 1897. I handlingen inngikk et måltid hvor hun serverte
pannekaker. Monsieur Joseph, innehaver av den nærliggende Restaurant Marivaux, laget pannekaker til hver forestilling. For å
fange publikums oppmerksomhet og dessuten varme pannekakene som skuespillerne
måtte spise kveld etter kveld, serverte han dem flambert … Retten så trolig dagens lys første gang rundt århundreskiftet. Les mer om opprinnelsen her (engelsk): http://en.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%AApe_Suzette eller http://www.foodtimeline.org/foodfaq2.html DRIKKE For eksempel kaffe og appelsinlikør. |