SOLJANKA eller SOLYANKA
Tekst og Foto: Sverre J. Dahl
10 porsjoner som forrett, kan bli hovedrett til 6-8
med brød (rugbrød) og smør
Ingredienser 500 g laks (enten hel filet med skinn og bein eller
ferdig kuttede skiver) 1 gulrot (skåret i strimler) ¼ sellerirot (eventuelt hvitkål) 1 purre 1 gul løk (skrelt og kuttet i mindre biter) 3 ss tomatpure 2 fedd hvitløk (hakket med spiren i midten fjernet) 4 ss kapers 20 oliven skåret i skiver (sorte eller grønne) 1 dl hakket persille 2 dl tørr hvitvin 1,5 l fiskebuljong (terning) 3 ss smør ½ ss salt ½ ts timian 3 dl rømme til servering |
|
Fremgangsmåte Kok opp fiskebuljongen, legg
oppi laksebeinet og eventuelt skinn eller de fete fiskestykkene sammen med
den grønne delen av purren, halvparten av persillen, og den gule løken. Kok
forsiktig i ca. 15 minutter. Rens og skjær de øvrige
grønnsaken i strimler, oliven i skiver. Smelt smøret i en romslig kjele.
Tilsett de strimlede grønnsakene (ikke oliven). Fres noen minutter uten at
det får farge. Tilsett tomatpure og hvitløk og fres et øyeblikk til. Sil laksebuljongen over i
kjelen med de freste grønnsakene. Kok opp og kok forsiktig i 5-8 minutter.
Skum av ved behov. Tilsett tilslutt lakseterningene, oliven, kapers, resten
av persillen og vin. Kok opp å la suppen trekke 3-5 minutter til. Smak til suppen med salt og
timian. Serveres rykende varm med
rømme som tilbehør. Med smør og brød kan suppen serveres som en hovedrett. |
|
Opprinnelse og
historie Sol er salt på
russisk, men navnet «соля́нка»
kan også vise til bonde eller nybygger. Den finnes i minst tre
varianter: Med kjøtt, vegetarisk (sopp) eller med fisk. Varianten som er
beskrevet her er basert på laks og er hentet fra Görn
Helleblads bok God Fisk (1986). Han kaller suppen Seljanka.
Les mer om opprinnelsen her: Solyanka - Wikipedia |
|
Vintips Vodka eller en fruktig hvitvin |