SJOKOLADETERTE MED KARAMELLISERT APPELSIN

8 porsjoner
(Fra reklame for Steen & Strøm.
Modifisert)

tertebunn
3 dl hvetemel
4 ss kakao
1 kryddermål salt
150 gr usaltet smør
5 ss sukker
1 egg

Sikt de tørre ingrediensene sammen. Smelt smøret såvidt på komfyren. Visp egget godt til eggedosis med 1 ss sukker. Når eggedosisen er stiv, tilsett resten av sukkeret. Tilsett smøret under visping. Bland alt godt. Rør inn mel og kakaoblandingen godt. Bruk miksmaster så lenge det går. Dette blir en seig masse, så på slutten må det kanskje skiftes til en sleiv for å røre inn resten. Press deigen jevnt ut i en paiform med løs bunn (ca. 25 cm i diameter). Sett formen i fryseren i 30 minutter. Varm stekeovnen til 175 grader C. Stek tertebunnen midt i ovnen i 20 minutter. Reduser varmen i stekeovnen til 125 grader C.

sjokoladefyll
1.8 dl fløte
4 ss melk
2 ts sukker
220 gr mørk sjokolade (alternativt melkesjokolade)
1 egg

Kok opp fløte, melk og sukker i en kjele. Trekk kjelen av platen, ha i sjokoladebiter, og visp til sjokoladen har smeltet. Avkjøl litt. Halvpisk egget i egen bolle. Ha i noen spiseskjeer av sjokoladeblandingen og visp godt. Hell så i resten av sjokoladeblandingen under stadig omrøring. Hell sjokoladeblandingen i terteskallet og sett dette tilbake i stekeovnen i 25 til 30 minutter. Sjokolademassen skal være fast langs kanten og litt "skjelven" i midten". Avkjøl til romtemperatur før servering.

karamelliserte appelsiner
3 appelsiner (helst blodappelsiner)
1 dl appelsinjuice
1 vaniljestang
6 ss sukker
1 ts vaniljesukker
4 ts vann

Skjær alt skall og hinner av appelsinene slik at du får appelsinbåter helt uten skall og hinner. Dette er enklest å få til hvis man først skreller appelsinene og så skjærer alle hinner på utsiden. Så deles appelsinen i to med hendene og båtene skjæres løs (hinne/fruktkjøtt/hinne/fruktkjøtt osv.). Bruk skarp kniv.
Ha appelsinjuice i en liten kjele. Splitt og skrap ut frøene av vaniljestangen. Kok opp appelsinjuicen, vaniljesukkeret og vaniljestangen, fjern kjelen fra varmen, og sett på et lokk. Bland sukker og vann i en ny kjele. Varm opp over middels varme under omrøring. Når blandingen når kokepunktet må røringen avsluttes. La sukkerblandingen koke til den får en lys karamellfarge. Trekk kjelen bort fra varmen og avkjøl noe. Ta ut vaniljestangen av appelsinjuicen. Visp langsomt appelsinjuicen inn i sukkerblandingen. (Dersom karamellblandingen er for varm vil massen bli en "klump". Sett da blandingen tilbake på svak varme og pisk inn mer juice til karamellen løser seg opp igjen.) Sett kjelen tilbake på varmen og ha i appelsinbåtene - kok opp. Fjern kjelen fra varmen og la appelsinbåtene ligge i karamellblandingen en stund før servering. Kan serveres både lunken og kald.
Server sjokoladeterten med karamellisert appelsin og en god krokan- eller vaniljeis.

Tilbake