SJOKOLADETERTE MED KARAMELLISERT
APPELSIN
8 porsjoner
(Fra reklame for Steen & Strøm. Modifisert)
tertebunn
3 dl hvetemel
4 ss kakao
1 kryddermål salt
150 gr usaltet smør
5 ss sukker
1 egg
Sikt de tørre
ingrediensene sammen. Smelt smøret såvidt på komfyren.
Visp egget godt til eggedosis med 1 ss sukker. Når eggedosisen er stiv,
tilsett resten av sukkeret. Tilsett smøret under visping. Bland alt godt. Rør
inn mel og kakaoblandingen godt. Bruk miksmaster så lenge det går. Dette blir
en seig masse, så på slutten må det kanskje skiftes til en sleiv for å røre
inn resten. Press deigen jevnt ut i en paiform med
løs bunn (ca. 25 cm i diameter). Sett formen i fryseren i 30 minutter. Varm
stekeovnen til 175 grader C. Stek tertebunnen midt i ovnen i 20 minutter.
Reduser varmen i stekeovnen til 125 grader C. |
sjokoladefyll
1.8 dl fløte
4 ss melk
2 ts sukker
220 gr mørk sjokolade (alternativt melkesjokolade)
1 egg
Kok opp fløte, melk og
sukker i en kjele. Trekk kjelen av platen, ha i sjokoladebiter,
og visp til sjokoladen har smeltet. Avkjøl litt. Halvpisk egget i egen bolle.
Ha i noen spiseskjeer av sjokoladeblandingen og visp godt. Hell så i resten
av sjokoladeblandingen under stadig omrøring. Hell sjokoladeblandingen i
terteskallet og sett dette tilbake i stekeovnen i 25 til 30 minutter.
Sjokolademassen skal være fast langs kanten og litt "skjelven" i
midten". Avkjøl til romtemperatur før servering. |
karamelliserte
appelsiner
3 appelsiner
(helst blodappelsiner)
1 dl appelsinjuice
1 vaniljestang
6 ss sukker
1 ts vaniljesukker
4 ts vann
Skjær alt skall og
hinner av appelsinene slik at du får appelsinbåter helt uten skall og hinner.
Dette er enklest å få til hvis man først skreller appelsinene og så skjærer
alle hinner på utsiden. Så deles appelsinen i to med hendene og båtene
skjæres løs (hinne/fruktkjøtt/hinne/fruktkjøtt osv.). Bruk skarp kniv. |