ANDEBRYST MED SIKORI
(etter Johan)
Tekst og Foto: Sverre J. Dahl
4 Porsjoner
Ingredienser 2-3 store andebryst 3 store sikori (også kalt endiv) 0,5 dl sitronsaft 1 dl vann 70 g sukker 2 ts
salt pepper 400 g spinatblader, helst babyspinat 1 fedd hvitløk olivenolje sukker 2 dl innkokt brun kylling- eller
andekraft 2 ss arabica
kaffebønner 2 ss "sikori-sirup" 1,5 ss usaltet smør salt, pepper |
|
Tilberedning Trim andebrystene for fett rundt kantene. Skjær
er rutemønster på fettsiden, men ikke i kjøttet. Gni brystene godt inn med
salt og pepper. Kutt stilken av sikoriene og del
dem i naturlige lag. Bland dem med sitronsaft, vann, sukker og salt i en
kasserolle. Kok opp og la det koke i 5 minutter, til
sikoriene er helt myke. Sil sikorikraften over i en ny kasserolle og la den
koke inn til sirupkonsistens, 5-10 minutter. Rist kaffebønnene lett i en panne, ha dem over i
en kasserolle og hell på andekraft. Kok opp, trekk
kasserollen til
side, og la kaffebønnene trekke i kraften, i ca. 15 minutter. Sil vekk
bønnene og tilsett 2 ss av sikorisirupen. Pisk inn kaldt smør og smak til sausen
med salt og pepper. Stek andebrystene med skinnsiden ned i en varm panne på middels varme i ca. 8-10 minutter, til skinnet
er sprøtt. Snu brystene og stek ytterligere i noen minutter. Øs over stekesjy av og til. Ta andebrystene
ut av pannen og slå bort fettet. Varm
litt olivenolje i en vid kjele. Tilsett renset og vasket spinat. Stikk et hvitløksfedd på en gaffel og rør rundt i spinaten med
denne. Når spinaten er blitt myk og blank, er den klar. Smak den til med salt
og pepper og litt sukker hvis spinaten er bitter. Hell av eventuell væske. Varm sikorien i egen sirup.
Skjær de sprøstekte andebrystene i skiver. Anrettes
med sikori i stjernemønster, spinat over og skiver andebryst
på toppen. Sausen over og rundt. |
|
VIN Andebryst trenger en fyldig
vin med sødme i frukten. Valtellina Sforzato (Plozza Sforzato di Valtellina
Vin da Ca' Sfursat) fra Lombardia eller en Passito-vin (Passitivo Primitivo) lik en Amarone i
stil. |