RØDBETSUPPE
Tekst: Sverre J. Dahl
Foto: Sverre J. Dahl og Finn Raaholt
4 porsjoner Ingredienser Forberedelser 5-30 Minutter og koketid 30 minutter 4 rødbeter, vasket eller ca 5 dl opphakket hermetisk eller rødbeter på glass 10 dl kjøtt- eller grønnsaksbuljong eller kraft 1 fedd hvitløk, finhakket eller knust 1 ts brunt sukker 2 ss sitronsaft, fersk eller 1 ss rødvinseddik salt og sort pepper dill, finhakket eller tørket som tilbehør
|
|
Fremgangsmåte Skru stekeovnen på fullt, 275 grader. Pakk rødbetene enkeltvis i aluminiumsfolie og stek til de er møre, 30 til 45 minutter. Når de er kalde nok til å håndteres, skrelles de og kuttes i biter eller staver. Brukes hermetisk eller rødbeter på glass hopper man selvfølgelig over stekingen.
Kok opp kraften, tilsett rødbeter, hvitløk, sukker, sitronsaft eller rødvinseddik og smak til med salt og pepper. La småkoke i 10 minutter.
Serveres varm med kokte poteter eller dumplings is og med dill som tilbehør eller avkjølt i isbad, pyntet med dill og med rugbrød til.
Drikke: Syren bør balanseres med en søt vin. Prøvet med en Mosel Riesling, og champagne. Sistnevnte var best….
|
|
Historie Barszcz betyr "sur" på polsk og brukes om alle sure supper. Den klare suppen får sitt sure hint fra sitronsaft eller eddik og kan spises varm med kokte poteter eller dumplings i eller kald med rugbrød til. Serveres ofte med soppfylte "Uszka", eller dumplings; deigputer på polsk, våkenattsmiddagen på julaften.
|