ca 400 g ris
1 l kraft
1 glass vin (2.5 dl)
samt
safran,
eller
sopp,
eller
urter
og asparges, eller skalldyr, eller
rødvin
med bacon, radicchio og rosmarin
|
|
FREMGANGSMÅTE:
Prinsippet
bak en god risotto er at risen kan absorbere store mengder væske, og at uvasket
ris har atskillig stivelse som vil hjelpe til å gjøre risottoen kremaktig og
tyktflytende. Man sier at en perfekt tilberedt risotto skal «sige» utover
tallerkenen.
Det er
viktig å få tak i riktig ristype, som er italiensk
og heter arborio. Dernest er det væsken. Det
vanligste er kyllingkraft, men litt avhengig av hva risottoen skal inneholde
kan man bruke fiskekraft, kalve- eller grønnsakskraft. Jo bedre kraft, desto
bedre risotto. Kraften må holdes på kokepunktet. I tillegg skal det være vin
i en god risotto, en tørr hvitvin eller tørr, hvit vermut.
Uansett hva slags risotto man skal lage, begynner man med å svisse finhakket
løk (og evt., hvitløk, stangselleri etc.) i olivenolje på middels varme. Når
dette er godt og blankt, tilsetter man risen, som skal sauteres i oljen til
den blir blank og begynner å ta til seg smak. Så slår man over vinen, og står
og rører i dette til vinen er absorbert. Så øser man i kokende kraft, en
sleiv av gangen. Man skal stå og passe risottoen, og røre i den, hele tiden.
Det må for all del ikke få koke tørt, eller brenne seg. Smak til med salt om
nødvendig.
Avhengig av hvilke tilsetninger som brukes, tilsettes de tidlig, i midten
eller i slutten av prosessen, som tar 18-20 minutter.
Det heter seg at risen skal være «al dente», (på
tannen) det vil si at den skal gi litt tyggemotstand, men den skal ikke
knase. Det er vanlig å avslutte risottoen med å røre inn litt kaldt smør og
finrevet parmesan.
Vanlige tilsetninger er safran (risotto Milanese),
sopp (spesielt steinsopp), urter og asparges,
skalldyr ... man kan i grunnen prøve det meste. En av Jamie
Olivers oppskrifter som er knallgod — slik Jamie
ville sagt det — er risotto lagd på rødvin med bacon, radicchio
og rosmarin.
Raddichio rosso
danner små, runde og hardt sammenknyttede hoder. Bladene er mørkerøde med
hvite nerver og smaken er bitter.
|