PORTVINSDUFTENDE KARAMELLPUDDING (PUDIM FLAN) (PORTUGAL)
Tekst og Foto: Sverre J. Dahl (Klikk på bildet for større utgave)
(6 porsjoner)

2,5 dl melk
2,5 dl kremfløte
1 kanelstang
skallet av 1 appelsin skåret i lange strimler
250 g sukker
2 ss vann
3 hele egg + 2 eggeplommer
2 ss portvin
0,5 ts vaniljeessens

Fremgangsmåte
Flan er den mest populære desserten i nesten enhver taberna og tasca i Spania og Portugal. Tillegget av portvin i denne oppskriften plasserer denne silkeglatte desserten på Oportos middagsbord.

Varm melk, fløte, kanelstang og appelsinskall i en kjele på middels sterk varme, til det kommer små bobler langs kanten på kjelen. Ta kjelen av varmen og la det trekke 1 time.

Gjør klar seks porsjonsformer på 1,25 dl (vanlige crème brulée former). Kok opp 125 g sukker sammen med vannet i en liten kjele på sterk varme, og rør til sukkeret har løst seg opp. Fortsett å koke, men uten å røre i 6-8 minutter til sukkerlaken blir gyllenbrun. Ikke la den bli for mørk, for da kommer puddingen til å smake bittert. Ta kjelen av varmen, og fordel jevnt og forsiktig den varme karamellsausen opp i porsjonsformene. Drei raskt på formene, slik at de blir dekket av karamell. Sett dem til side i en langpanne.

Hell melk-fløteblandingen i en kjele gjennom en finmasket sikt. Varm den opp, til små bobler kommer opp langs kanten av kjelen. Sett den til side.

Pisk hele egg og eggeplommer til det skummer. Tilsett gradvis resten av sukkeret og pisk til eggedosisen er lys og tykk. Tilsett den varme melk-fløteblandingen litt etter litt mens du hele tiden pisker. Rør inn vaniljeessens og portvin. Hell blandingen gjennom en fin sikt over i en mugge. Hell den så forsiktig oppi de karamellkledde formene. Hell så mye varmt vann i langpannen at det rekker halvveis opp på porsjonsformene. Dekk langpannen med aluminiumsfolie. Fjernes etter ca. 30 minutter.

Stek ved 165 C i ca 30 minutter, til det ikke henger noe fast på en spiss kniv du stikker ned i midten av en av puddingene. Ta porsjonsformene ut av vannbadet, la dem avkjøle seg og sett dem i kjøleskapet til de blir helt kalde.

Før servering fører du en kniv langs innsiden av formene og hvelver puddingen ut på lave dessertskåler. La det som måtte være av karamellsaus i formen dryppe ned på puddingen. Server med en gang.

Server et glass av portvinen som er brukt i puddingen til.

Forslag til vin

4 stjerner+
Rozès Vintage 1997 Rozès Portugal - Douro
40377 Vectura - kr 234,60 (75cl) Bestillingsutvalg
Amka Saga AS
Farge og duft: Tett mørk rød. God duft av røde og mørke bær som kirsebær, plommer, tørket frukt, jordsmonn, krydder og eik.
Smak: Fint sødmefylt anslag, god saftighet, bløt og behagelig, sitter godt. (1997)
Mat: Karamellpudding, tørre (faste) oster som pecorino og manchego curado.
Vurdering: Perfekt å drikke nå. Godt kjøp. (1997)
Laget av: Touriga nacional, tinta roiz, tinta barroca, touriga francete, tinta câo
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Bestill her:
Rozès Vintage 1997, kr 242.80 (40377 - bestillingsutvalg)

Rozès Late Bottled Vintage

Tilbake