OVNSSTEKT SIK ELLER GJEDDE
2001 Sverre J. Dahl
(Fra God Mat, J. W. Cappelens Forlag, Oslo 1951)
4 porsjoner
1 kg sik (gjedde går også
bra)
Griljering:
egg
knust kavring
(1-2 ss reven ost)
2-3 dl fløte
Skrap fisken godt, klipp
av finnene, ta ut innmaten og vask fisken. Skjær av hodet. Gni fisken godt inn
med salt. Smør en langpanne eller en lav ildfast form og legg fisken i den med
ryggen opp. Pensle den med egg, og strø den med knust kavring (og litt reven
ost), sett på noen smørklatter til slutt.
Sett langpannen eller
formen i varm ovn (275 til 300 grader) og stek fisken i ca. 20-30 minutter.
Drypp den av og til med stekefettet og kokende fløte eller melk. Legg den opp
på varmt serveringsfat (har en stekt fisken i ildfast form, serveres fisken
direkte fra den).
Jevn sausen med et par
skjeer hvetemel, utrørt i litt kald melk. La sausen koke noen minutter, smak
den til med litt tomatpuré og server den i varm sauseskål.
Serveres med potetstappe
og bladsalat.
Eventuelle rester kan
serveres kald med majones eller lignende saus.