MULLIGATAWNY SUPPER
Inspirert av oppskrift
funnet på Internet |
Fra ”Kjøkkenet på
Knatten” hos Annemarte og Johan Borgen |
6 porsjoner 1 dl løk, hakket Fres løk, selleri,
gulrot og smør i en stor suppegryte. Tilsett mel og karri, og kok i 5
minutter. Tilsett kyllingkraft, bland godt, og kok opp. La suppen putre
omtrent 1/2 time. Tilsett eple, ris, kylling, salt, pepper og timian. La
suppen putre i 15 til 20 minutter, eller til risen er ferdig. Tilsett varm
fløte ved servering. Forberedelse: 20
minutter, koketid: 1 time |
Kanskje 4-8 porsjoner 2 løk Hakk løk og hvitløk. Freses langsomt i smør, tilsett karri og kok opp.
Ha i finhakket eple, gulrot og tomat, dryss på mel, eventuelt salt. La koke
litt til melet er absorbert i massen, tilsett kraft, kok opp, ha i renset,
røkt ukokt fisk, makrell, sild, kolje eller kveite. Ha i ris rett før
servering. Det skal ikke være mer ris enn at den ”flyter litt rundt”. |
Uvisst hvor denne kommer fra |
|
2 ss smør |
Skjær grønnsakene i små
terninger og fres dem i smøret. Tilsett karri og nellik. Fres videre i 1
minutt. Varm melken til kokepunktet. Tilsett mel og rør godt ut. Tilsett varm
melk. La stuingen koke ca. 5 minutter. Rør stuingen ut i kyllingkraften.
Tilsett laurbærblad og kok opp. |
Navnet "Mulligatawny" sies å komme fra to tamilske ord som
betyr "pepper suppe" og karri er den ingrediensen som gir denne
utrolige suppen så delikat smak. Suppen skal ha ”imperieindisk” opprinnelse.
Noen hevder også at den har skotsk opprinnelse. Egentlig er suppen av tamilsk
opprinnelse, men lages der uten kylling, men på en slags kraft av en spesiell
type frukter. Og det skal være linser og mye pepper i den opprinnelige
utgaven. Engelskmennene i India tilførte kyllingen og erstattet pepperen med
karri. Serveres i
"Grevinnen og hovmesteren" hver lille julaften på NRK. Til suppen kan det
drikkes sherry slik miss Sophie gjør på NRK, og etter å ha prøvet en standard
Dry Sack (halvtørr) ble den funnet
tilfredsstillende. Et annet alternativ, som også gjør susen, er en hvit Pinot Gris fra Alsace. For eksempel Freyburger
Tokay-Pinot Gris Réserve
2000. |