MULLIGATAWNY SUPPER
Fra Monica Januar 2025 |
|
|
Ca. 4 personer:
1 stor løk 1 gulrot – jeg bruker noen flere 2 selleristilker – småbiter 50 g smør ½ ss hvetemel 2 ts karri – jeg tar litt mer og legger til litt cummin (spisskum) for snerten 1 l kyllingkraft 200 g kylling Salt og pepper 1 knivsodd timian – tåler litt mer ¼ revet skall av en sitron 1 ½ dl fløte |
Slik gjør du:
Stek kyllingen i biter. Stek (i suppegryta) løk, gulrøtter, selleri i smøret til det er mørt. Legg til hvetemel, karri og timian og rør inn kyllingkraften. La det koke i 15 min. Tilsett stekte kyllingbiter og kok i 15 min til. Legg til revet sitronskall. Tilsett fløten rett før servering. |
|
Inspirert
av oppskrift funnet på Internett |
Fra «Kjøkkenet på Knatten» hos Annemarte og Johan Borgen |
|
6 porsjoner 1 dl løk,
hakket Fres løk, selleri, gulrot og smør i en stor suppegryte. Tilsett mel og karri, og kok i 5 minutter. Tilsett kyllingkraft, bland godt, og kok opp. La suppen putre omtrent 1/2 time. Tilsett eple, ris, kylling, salt, pepper og timian. La suppen putre i 15 til 20 minutter, eller til risen er ferdig. Tilsett varm fløte ved servering.
Forberedelse: 20 minutter, koketid: 1 time. |
Kanskje 4-8 porsjoner 2 løk
Hakk løk og hvitløk. Freses langsomt i smør, tilsett karri og kok opp. Ha i finhakket eple, gulrot og tomat, dryss på mel, eventuelt salt. La koke litt til melet er absorbert i massen, tilsett kraft, kok opp, ha i renset, røkt ukokt fisk, makrell, sild, kolje eller kveite. Ha i ris rett før servering. Det skal ikke være mer ris enn at den «flyter litt rundt». |
|
Uvisst hvor denne kommer fra |
||
2 ss smør |
Skjær grønnsakene
i små terninger og fres dem i smøret. Tilsett karri og nellik. Fres videre i
1 minutt. Varm melken til kokepunktet. Tilsett mel og rør godt ut. Tilsett
varm melk. La stuingen koke ca. 5 minutter. Rør stuingen ut i kyllingkraften.
Tilsett laurbærblad og kok opp.
|
|
Navnet "Mulligatawny" sies å komme fra to tamilske ord som betyr "pepper suppe" og karri er den ingrediensen som gir denne utrolige suppen så delikat smak. Suppen skal ha «imperieindisk» opprinnelse. Noen hevder også at den har skotsk opprinnelse. Egentlig er suppen av tamilsk opprinnelse, men lages der uten kylling, men på en slags kraft av en spesiell type frukter. Og det skal være linser og mye pepper i den opprinnelige utgaven. Engelskmennene i India tilførte kyllingen og erstattet pepperen med karri. Serveres kanskje? i "Grevinnen og hovmesteren" hver lille julaften på NRK. Til suppen kan det drikkes sherry slik miss Sophie gjør på NRK, og etter å ha prøvd en standard Dry Sack (halvtørr) ble den funnet tilfredsstillende. Et annet alternativ, som også gjør susen, er en hvit Pinot Gris fra Alsace. For eksempel Freyburger Tokay-Pinot Gris Réserve 2000. |
||