FERSKEN MELBA
(PEACH MELBA)
Foto: Sverre J. Dahl
2 Porsjoner, lett
Ingredienser 1 fersk
fersken, eller to hermetiske ferskenhalvdeler 2 ss
sukker 4 kuler
vaniljeis Saus Ca 2
kopper bringebær 2 ss
sukker 1 ts sitronsaft |
|
Tilberedning Den
ferske frukten kokes mør, deles i to, skinnet fjernes, overstrøs med sukker
og avkjøles. Alternativt, og vanligst, brukes hermetisk fersken. Bringebærene
has i en kasserolle med sukkeret og sitronsaften, bringes til koking, røres
til de safter seg godt og tas av varmen. Siles i et dørslag så frøene tas
bort. Avkjøles. Serveres
i dessertskåler, med is nederst, en fersken over, oversprinklet med
bringebærsaus. |
|
TIPS Andre varianter av denne desserten bruker pærer, aprikos eller
jordbær i stedet for fersken og eller bruker bringebærsaus, bringebærsyltetøy
eller smeltet ripsgele istedenfor bringebærpuré. En klassisk dessert, oppfunnet i 1892 eller 1893 av den franske
kokken Auguste Escoffier
på Savoy Hotel i London
til ære for den østerrikske sopranen Dame Nellie Melba (1861-1931). Mer om opprinnelsen til denne retten finnes på Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Peach_Melba |