KOKT SIK MED LØKSAUS
2001 Sverre J. Dahl
(Fra God Mat, J. W. Cappelens Forlag, Oslo 1951)
6 porsjoner
1,5 kg sik (røye eller
ørret går også bra)
Kraft:
1,25 liter vann
1,5 dl eddik
1 ss salt
2 løkskiver eller purre
dill eller persille
Skrap av skjellene, rens
og vask fisken. Kok fisken hel eller i skiver. Kok opp vannet med salt, eddik
og krydder, legg i fisken, la den komme i kok, og la den så trekke i 15 til 20
minutter. Serveres på varmt fat med kokte poteter og løksaus.
Løksaus:
Smelt 1,5 ss smør
i en gryte, strø på 1,5 ss hvetemel og rør i 3-4 eggeplommer. Spe med 1,5 dl
melk og la den få et langsomt oppkok over svak varme. Når sausen begynner å
tykne tilsettes 1-2 dl fiskekraft og til sist 2 ss kaldt smør i små klatter.
Visp sausen så den bli luftig, lett og glatt. Smak den til med salt, pepper og
sitronsaft og ha til slutt i 4 ss hakket gressløk eller 3 ss hakket løk og 1 ss
hakket persille.