KOKT SIK MED LØKSAUS

2001 Sverre J. Dahl
(Fra God Mat, J. W. Cappelens Forlag, Oslo 1951)

6 porsjoner

1,5 kg sik (røye eller ørret går også bra)

Kraft:
1,25 liter vann
1,5 dl eddik
1 ss salt
2 løkskiver eller purre
dill eller persille

Skrap av skjellene, rens og vask fisken. Kok fisken hel eller i skiver. Kok opp vannet med salt, eddik og krydder, legg i fisken, la den komme i kok, og la den så trekke i 15 til 20 minutter. Serveres på varmt fat med kokte poteter og løksaus.

Løksaus:
Smelt 1,5 ss smør i en gryte, strø på 1,5 ss hvetemel og rør i 3-4 eggeplommer. Spe med 1,5 dl melk og la den få et langsomt oppkok over svak varme. Når sausen begynner å tykne tilsettes 1-2 dl fiskekraft og til sist 2 ss kaldt smør i små klatter. Visp sausen så den bli luftig, lett og glatt. Smak den til med salt, pepper og sitronsaft og ha til slutt i 4 ss hakket gressløk eller 3 ss hakket løk og 1 ss hakket persille.

Tilbake