STEKT HELLEFISK MED ROSMARIN,
SJALOTTLØK OG OLIVEN
Tekst og foto: Sverre J. Dahl (Klikk på bildene for forstørrelse)
Antall porsjoner 4, 1 time, lett
Ingredienser 12 sjalottløk, skrellet, men med roten på 1 hvitløksknoll, brutt opp i fedd,
men med skallet på 100 ml olivenolje 4 hellefisk stykker med bein omtrent 250 g
hver 200 g svart oliven uten steiner 6 store stilker rosmarin Hvitløksmajones (6 ss majones blandet med 1
fedd hvitløk og en skvett sitronsaft) alternativt som her. |
Rett fra ovnen |
Tilberedning Varm ovnen til 240 grader C (varmluft). Legg sjalottløken og hvitløksfeddene
i halvparten av oljen i en langpanne og stek i 20 minutter. Vend på løkene
noen ganger i løpet av steketiden så de blir dekket
av oljen og ikke blir brent. Gni fiskestykkene godt over det hele med olje og krydre
kraftig med salt og nymalt sort pepper. Når løken har stekt sine 20 minutter tas langpannen ut
av ovnen og oliven og rosmarin legges pannen og dekkes med resten av oljen.
Legg fiskestykkene i pannen slik at de ligger oppå rosmarinkvaster og legg
resten av rosmarinen på toppen. Stek videre i 20 minutter. Fall ikke for fristelsen å
åpne ovnsdøren før tiden. Da faller temperaturen og fisken blir ikke stekt
nok. Ta pannen ut av ovnen, og la fisken hvile i to minutter.
Legg litt rosmarin og olje på hvert fiskestykke og fordel olivenene likt til
hver porsjon. Serveres med hvitløksmajones
og eventuelt en bit brød til å ta opp oljen med. |
|
TIPS Kokker foretrekker å tilbrede fisk med ben av en god grunn: det
hindrer at fisken blir for mye kokt eller stekt og det gir mer smak til den
ferdige retten. Det som er så fint med stor flat fisk som hellefisk, er at
beinet går gjennom midten av fisken med en fet og fin filet uten bein på hver
side, slik at selv folk som ikke liker med fisk med bein vil elske dette. Du trenger ikke masse kjeler eller stekepanner heller for å lage
denne retten. All tilberedning foregår i en langpanne tilsatt masse
kraftfulle italienske smaker som fisken tas til seg under stekingen. En så fin fisk som hellefisk fortjener enkel behandling, så
denne serveres bare med stekte grønnsaker og litt stekesjy.
En klatt hvitløksmajones som tilbehør, gjør seg. VIN For eksempel som vi hadde: Roagna Dolcetto d'alba |