KREPSESUPPE

Tekst og Foto: Sverre J. Dahl (Klikk på bildene for større utgaver)

Alternativ 1

Fra Fisk og Skalldyr-kurs hos Bølgen og Moi 26. Oktober 2007

 

Ingredienser
Hummerhaler
  
(en til hver - kan skaffes
    frossen fra Smart Club?)

squash
agurk
sjalottløk
hvitløk
persille
noen dråper sitron
chili
ingefær
sitrongress
smør
pepper
kremfløte
urter (karse?, basilikum)
Kikkoman soyasaus

krepsekraft
(se nedenfor)
løk, sellerirot, purre, gulrot, tomatpuré, Cognac

Start med å lage kraft og å forberede hummerhalene.

Finhakk squash, agurk, sjalottløk i terninger og litt hvitløk og persille. Sauter terningene, ha i persille til slutt og smak til med pepper og litt sitron.

Smelt (mye) smør med hvitløk, chili, ingefær og sitrongress. Trekk hummerhalene i smøret rett under kokepunktet. (ca 6 minutter)

 

Ha i redusert fløte (kokt inn så noe av væsken fordamper) i kraften og smak til med Kikkoman i stedet for salt. Skum opp suppen med en stavmikser i overflater av suppen i gryten, men ha en stor øse over så det ikke spruter over alt.

.

Legg de freste grønnsakene i bunnen, hummeren oppå og suppen rundt. Pynt med grønt.


Kurskokken Sebastian heller opp suppe

Sjøkrepskraft
Ta sjøkreps- eller hummerskall i en ildfast form, og stek i ovn på 180 grader til gylne (det frigjør smak).

Kutt løk, sellerirot, purre og gulrot i terninger (også kalt de 4 store fordi de brukes i all slags kraft)
Svisj tomatpuré i en stor kjele med olje, ha så i grønnsaker og deretter skallet. Bland godt.

Ha i 4 cl med Cognac og tenn på. Vær veldig forsiktig og la det brenne ut og dekk med vann.
Kok opp og la trekke i en time på lav temperatur. Skum underveis. Sil kraften og reduser til 2 dl av en liter kraft.

Vin:
Cailbourdin Pouilly-Fumé le Cris 2005

Varenummer: 44464

Varetype: Hvitvin

Utvalg: BESTILLINGSUTVALG

Karakteristikk: Fylde: Friskhet: Sødme: Passer til: FISK   SKALLDYR   OST  

Land/distrikt: FRANKRIKE, LOIRE

Råstoff: 100% SAUVIGNON BLANC

 

 

 

Alternativ 2

Fra Jon Rysst, inspirert på Bolkesjø Hotell

5 porsjoner

 

1 kg sjøkreps

100 g løk

50 g purre

50 g sellerirot

50 g gulrot

25 g tomatpuré

litt olje

1 liter fiskekraft laget på terning (se oppskrift på pakken)

0,5 l fløte

1 dl tørr hvitvin

0,5 dl Cognac

1 laurbærblad

salt og pepper

1 halv plante finklippet estragon

 

Fremgangsmåte

Halene fjernes fra krepsen. Klipp opp halen og ta ut halekjøttet. Fres skall og finkuttede grønnsaker godt i en kjele. Ha i tomatpuré og la den ”steke”. Tilsett Cognac og brenn av.

Tilsett hvitvin og reduser blandingen til 1/3. Tilsett fiskekraft og kok i 10 minutt. Sil kraften.

Hell i fløten. La dette koke inn. (ca. 20 minutter)

Hvis den er tynn kan den jevnes med litt maisenna utrørt i kaldt vann. Like før servering tilsettes krepshalene og finhakket estragon.

 

Krepsen kan erstattes med reker. Da kastes hodene. Den spesielle, gode smaken kommer fra skallene.

 

Server som forrett, eller hovedrett med ferskt brød til og selvfølgelig en hvitvin. En Chablis passer fint.

Tilbake