KREPSESUPPE
Tekst og Foto: Sverre J. Dahl (Klikk på bildene for større utgaver)
Alternativ 1
Fra Fisk og Skalldyr-kurs hos Bølgen og Moi 26. Oktober 2007
Ingredienser squash |
Start med å lage kraft og å forberede hummerhalene. Finhakk squash, agurk, sjalottløk i terninger og litt
hvitløk og persille. Sauter terningene, ha i persille til slutt og smak til
med pepper og litt sitron.
Ha i redusert fløte (kokt inn så noe av væsken fordamper) i kraften og smak til med Kikkoman i stedet for salt. Skum opp suppen med en stavmikser i overflater av suppen i gryten, men ha en stor øse over så det ikke spruter over alt. Legg de freste grønnsakene i bunnen, hummeren oppå og suppen rundt. Pynt med grønt. |
|
Sjøkrepskraft Kutt løk, sellerirot, purre og gulrot i terninger (også kalt
de 4 store fordi de brukes i all slags kraft) Ha i 4 cl med Cognac og tenn på. Vær veldig forsiktig og
la det brenne ut og dekk med vann. |
||
Vin: |
Varenummer: 44464 Varetype: Hvitvin Utvalg: BESTILLINGSUTVALG Karakteristikk: Fylde: Friskhet: Sødme: Passer til: Land/distrikt: FRANKRIKE, LOIRE Råstoff: 100% SAUVIGNON BLANC |
|
|
|
|
Alternativ 2
Fra Jon Rysst, inspirert på Bolkesjø Hotell
5 porsjoner
1 kg sjøkreps 100 g løk 50 g purre 50 g sellerirot 50 g gulrot 25 g tomatpuré litt olje 1 liter fiskekraft laget på terning (se oppskrift på pakken) 0,5 l fløte 1 dl tørr hvitvin 0,5 dl Cognac 1 laurbærblad salt og pepper 1 halv plante finklippet estragon
Fremgangsmåte Halene fjernes fra krepsen. Klipp opp halen og ta ut halekjøttet. Fres skall og finkuttede grønnsaker godt i en kjele. Ha i tomatpuré og la den ”steke”. Tilsett Cognac og brenn av. Tilsett hvitvin og reduser blandingen til 1/3. Tilsett fiskekraft og kok i 10 minutt. Sil kraften. Hell i fløten. La dette koke inn. (ca. 20 minutter) Hvis den er tynn kan den jevnes med litt maisenna utrørt i kaldt vann. Like før servering tilsettes krepshalene og finhakket estragon.
Krepsen kan erstattes med reker. Da kastes hodene. Den spesielle, gode smaken kommer fra skallene.
Server som forrett, eller hovedrett med ferskt brød til og selvfølgelig en hvitvin. En Chablis passer fint. |