TOURTIÈRE - KJØTTPAI FRA QUEBEC

 

Tekst: Sverre J. Dahl

Foto: Sverre J. Dahl og Finn Raaholt

4 porsjoner

Ingredienser

Paideig

100 g smør
150 g hvetemel
0,5 ts salt
1,25 dl vann

 

Fyll

500 g kjøttdeig av svin
1 stk løk hakket
1,25 dl griljermel/strøkavring
1 ts salt
0,5 ts pepper
0,25 ts malt muskat
4 dl vann
1 stk egg til pensling

Fremgangsmåte

Ha kjøttet og løken i en gryte. Ha i griljermel og krydder. Dekk til med vann og la det koke i 1/2 -1 time, inntil all væske er borte. Del så opp kjøttblandingen med en gaffel. Smak til med krydder.

Kjevle ut paideigen (hold av til lokk) og legg det over en paiform. La deigen henge over kanten. Prikk deigen med en gaffel. Ha over fyllet.

Kjevle ut et lokk. Pensle paideigkanten med egg og legg over lokket. Trykk det lett sammen. Lag to til tre hull i deigen, som fuktigheten kan komme ut av under steking. Pensle lokket med egg.

Stek paien på 200°C i 10 minutter. Senk så temperaturen til 180°C og stek videre i 20 minutter.

Historie

En tourtière er en kjøttpai som kommer fra Quebec i Canada, som vanligvis lages av kjøttdeig av svin, og eller kalv eller strofekjøtt. Den brukes tradisjonelt i forbindelse med jul og nyttår I Quebec, men den selges også i matforretninger og kan nytes hele året. Denne type pai er kjent som ”pâté à la viande” (bokstavelig talt kjøttpai) i Saguenay-Lac-Saint-Jean regionen.

 

Tilbake