TRE JULETORSKER
Fra www.aperitif.no

Juletorsk

Ingredienser:
Torsk på 3-5 kilo er ideell.
Salt
Edikk

Drikkeforslag:
I Norge drikker vi rødvin til torsk. Siden det er et godt alternativ, holder vi oss på den røde side:  Budsjettutgaven kan være en chilener, Bisquertt Merlot 1997, kr 99.50 (6353- bestillingsutvalg) eller Fortant de France Merlot 2000, kr 85.50 (3542- basisutvalg).

Fremgangsmåte:
Rundrens fisken og del den i tommetykke skiver. La finnene sitte på. Få bort alle blodrester, bruk fiskebørste. Legg fisken i rennende kaldt vann i et par timer. Kok opp rikelig med vann. Tilsett 0.5 dl salt pr. liter. Legg torskeskivene i det kokende vannet og slå av platen. La skivene trekke til kjøttet så vidt slipper benet. Trekketiden er avhengig av hvor tykke skivene er. Litt eddik i vannet kan evt. brukes for å få hvit og fin fisk. Som tilbehør kan du bruke smeltet smør med eller uten persille. Kokte poteter, (Kerrs Pink aller helst), kokte gulrøtter. Rogn og lever, kokt.

 

Kokt juletorsk

Antall porsjoner:
4

Ingredienser:
ca 1,5 kg torskeskiver eller filét
vann
3 ss salt pr. l vann

Sandefjordsmør:
150 g smør
0.5 dl fløte
3 ss finhakket persille
sitronsaft

Tilbehør:
kokte poteter
gulrøtter

Drikkeforslag:
Fortant de France Merlot 2000, kr 85.50 (3542- basisutvalg).

Fremgangsmåte:
Fisken:

Kok opp vannet med salt. Bruk gjerne en vid lav kjele. Ta kjelen av plata og legg i fisken. Sett kjelen på platen igjen og la vannet så vidt nå kokepunktet, ta kjelen til side og la fisken trekke 5-6 minutter til den er kokt. Ta fisken forsiktig opp og legg den over på varme tallerkener eller fat.

Sandefjordsmøret:
Kok opp fløten med persille. Ta kjelen av plata og rør inn smøret, ca 1 ss om gangen. Smak til med sitronsaft.

Tips:
Server juletorsken med andre grønnsaker eller grønnsakblandinger. Lag en saus i stedet for sandefjordsmør. Skjell og krepsdyr passer godt som tilbehør.

 

Klassisk juletorsk

 

Tid: Ca 45 min

Dette trenger du til 4 porsjoner:

1 kg torsk i skiver
200 g gulrøtter i biter
200 g kålrot i skiver
1 purre i biter
600 g poteter, gode
1 sitron i båter

Sandefjordsmør:

1/2 dl fiskekraft eller hvitvin
1/2 dl fløte
200 g smør, romtemperert
Salt og pepper
4 ss persille, finhakket

Slik gjør du:

1. Legg fiskeskivene i kaldt saltet vann i 30 min. Kok opp rikelig med saltet vann og ha i fisken. Legg på lokk og sett kjelen til side, la fisken trekke i 10-15 min til den er ferdig.
2. Kok gulrot, kålrot, purre og poteter møre.
3. Sandefjordsmør

 

Serveringstips:

Noen vil ha lever og rogn til juletorsken. Tilbehør varierer regionalt.

Tips fra ”Kjøkkenet på Knatten” hos Annemarte og Johan Borgen. Til torsk vil de ha:
Han: Ringerikspoteter og sennepsbechamelsaus
Hun: Mandelpoteter og smeltet smør.

Sennepsbehcamelsaus lages av tørr sennep som blandes med sitronsaft.
Forholdsmessig typisk to toppede teskjeer til saften fra to sitroner.
Bechamelsaus på vanlig måte av smør, mel og melk eller fløte.
Litt mer smør tilsettes før senneps- og sitronblandingen røres inn.

Fisken blir mer delikat og fast hvis den ligger minst 1 time i isvann før den kokes.
1 strøken ss salt/liter vann. Koke/trekketid ca. 20 minutter. Kok hoder 10 minutter lenger.

Tilbake