GREVINNEN OG HOVMESTEREN

Her er rettene Grevinne Miss Sophie og hennes hovmester James spiser på NRK hver lille julaften. Dette er imidlertid egentlig en middag på nyttårsaften.

(Som du sikkert husker: Same procedure, Miss Sophie?)

Gjestene er:

 

Sir Toby
Admiral von Schneider
Mr Pomeroy
Mr Winterbottom

 

Meny med tilhørende drikke:

Mulligatawny soup       Sherry

Fish                               White wine

Chicken                         Champagne

Fruit                              Port wine

«Same procedure as every year, James»

Hva spiser de egentlig? Her er en variant.

Mulligatawny Soup
Hasselnøttstekt flyndrefilet
The Fish
Ovnsbakt kylling
Innbakte clementiner

MULLIGATAWNY SOUP

2 ss smør
1 gulrot
½ sellerirot
½ løk
½ purreløk
2 ss karrypulver
1 ts malt nellik
2 laubærblad
1 dl melk
8 dl kyllingkraft
1 dl kokt ris
100 g kokt kyllingkjøtt
15 skåldede mandler
1 dl kokosmelk
salt og pepper

Skjær grønnsakene i små terninger og fres dem i smøret. Tilsett karry og nellik. Fres videre i 1 minutt. Varm melken til kokepunktet. Tilsett mel og rør godt ut. Tilsett varm melk. La stuingen koke ca. 5 minutter. Rør stuingen ut i kyllingkraften. Tilsett laubærblad og kok opp.
Tilsett kokt ris, kyllingkjøtt og skåldede mandler. Smak til med salt og pepper. Hell suppen over i en suppeterrine og tilsett kokosmelken rett før servering.

 

Kyllingkraft

Bein og avskjær fra 1 kylling
skrell fra 1 gulrot
½ løk
skrell fra ½ sellerirot
avskjær fra ½ purreløk
1 ss olje

Del kyllingbeina i grove biter. Fres kyllingbeina i olje i en kjele. Ha i grønnsakavskjæret. Fyll på kaldt vann til det dekker beina. Kok opp. Skum av kraften og la den småkoke 25 minutter. Sil av kraften og avkjøl.

Her er mer om Mulligatawny Soup

HASSELNØTTSTEKT FLYNDREFILET

SAUS:

2 sjalottløk
1 ss olje
1 dl champagne eller musserende vin
1 dl fløte
2 ss smør
salt og pepper

Skrell sjalottløken. Kutt dem så smått som mulig. Fres løken i olje i en kjele til den blir blank. Tilsett fløte og kok videre ca. 2 minutter. Rør inn smøret under svak koking til alt smøret er smeltet. Smak til med salt og pepper.

THE FISH:

2 flyndrefileter
3 ss hvetemel
1 egg
4 ss hakkede hasselnøtter
salt og pepper
2 ss olje

Ha hvetemel på en tallerken. Pisk egget sammen i en skål. Legg hasselnøttene på en tallerken. Dypp flyndrefiletene først i mel, så i egg og deretter i hasselnøtter. Krydre med salt og pepper. Stek filetene i olje i en stekepanne ca. 2 minutter på hver side. Legg filetene på serveringsfat og anrett sausen rundt.

OVNSBAKT KYLLING

1 kylling
2 kvaster frisk estragon
2 ss olje
salt og pepper

Løsne skinnet fra kyllingbrystet. Legg estragonkvister mellom skinnet og kjøttet. Krydre med salt, pepper og olje. Bak kyllingen på brett i ovn på 200°C i 30 minutter.

100 g småløk
50 g bacon
200 g frosne eller ferske erter
salt og pepper

Skrell og kok løken i vann ca. 5 minutter. Kutt bacon i små terninger. Stek bacon i stekepanne til det er brunt. Tilsett løken og stek videre ca. 3 minutter. Ha i ertene og stek 2 minutter til. Smak til med pepper og evt. salt.

Server kyllingen på serveringsfat med grønnsakene rundt.

INNPAKKEDE CLEMENTINER

5 brune sukkerbiter
½ dl portvin
2 clementiner
150 g marsipan

Varm sukkerbiter og portvin til sukkeret smelter. Skrell vlementinene og varm dem i portvinen. Kjevle marsipanen ut til to flak. Legg de lune klementinene på marsipanen og brett den sammen til små poser/sekker. Server umiddelbart.

 

Tilbake