GREVINNEN OG
HOVMESTEREN
Her er rettene Grevinne
Miss Sophie og hennes hovmester James spiser på NRK hver lille julaften.
Dette er imidlertid egentlig en middag på nyttårsaften.
(Som du sikkert husker: Same procedure, Miss
Sophie?)
|
|
Gjestene er:
Sir Toby
Admiral von Schneider
Mr Pomeroy
Mr Winterbottom
Meny med tilhørende drikke:
Mulligatawny soup Sherry
Fish White wine
Chicken Champagne
Fruit Port
wine
|
«Same procedure as every year, James»
Hva spiser de
egentlig? Her er en variant.
Mulligatawny Soup
Hasselnøttstekt flyndrefilet
The Fish
Ovnsbakt kylling
Innbakte clementiner
MULLIGATAWNY SOUP
2 ss smør
1 gulrot
½ sellerirot
½ løk
½ purreløk
2 ss karrypulver
1 ts malt nellik
2 laubærblad
1 dl melk
8 dl kyllingkraft
1 dl kokt ris
100 g kokt kyllingkjøtt
15 skåldede mandler
1 dl kokosmelk
salt og pepper
Skjær grønnsakene i små terninger og fres dem i smøret. Tilsett karry og nellik. Fres videre i 1 minutt. Varm melken til
kokepunktet. Tilsett mel og rør godt ut. Tilsett varm melk. La stuingen koke
ca. 5 minutter. Rør stuingen ut i kyllingkraften. Tilsett laubærblad
og kok opp.
Tilsett kokt ris, kyllingkjøtt og skåldede mandler. Smak til med salt og
pepper. Hell suppen over i en suppeterrine og
tilsett kokosmelken rett før servering.
|
Kyllingkraft
Bein og avskjær fra 1 kylling
skrell fra 1 gulrot
½ løk
skrell fra ½ sellerirot
avskjær fra ½ purreløk
1 ss olje
Del kyllingbeina i grove biter. Fres kyllingbeina i olje i en kjele. Ha i
grønnsakavskjæret. Fyll på kaldt vann til det dekker beina. Kok opp. Skum av
kraften og la den småkoke 25 minutter. Sil av kraften og avkjøl.
|
Her er mer om Mulligatawny Soup
HASSELNØTTSTEKT
FLYNDREFILET
SAUS:
2 sjalottløk
1 ss olje
1 dl champagne eller musserende vin
1 dl fløte
2 ss smør
salt og pepper
Skrell sjalottløken. Kutt dem så smått som mulig. Fres løken i olje i en
kjele til den blir blank. Tilsett fløte og kok videre ca. 2 minutter. Rør inn
smøret under svak koking til alt smøret er smeltet. Smak til med salt og
pepper.
THE FISH:
2 flyndrefileter
3 ss hvetemel
1 egg
4 ss hakkede hasselnøtter
salt og pepper
2 ss olje
Ha hvetemel på en tallerken. Pisk egget sammen i en skål. Legg hasselnøttene
på en tallerken. Dypp flyndrefiletene først i mel, så i egg og deretter i
hasselnøtter. Krydre med salt og pepper. Stek filetene i olje i en stekepanne
ca. 2 minutter på hver side. Legg filetene på serveringsfat og anrett sausen
rundt.
OVNSBAKT KYLLING
1 kylling
2 kvaster frisk estragon
2 ss olje
salt og pepper
Løsne skinnet fra kyllingbrystet. Legg estragonkvister mellom skinnet og
kjøttet. Krydre med salt, pepper og olje. Bak kyllingen på brett i ovn på
200°C i 30 minutter.
100 g småløk
50 g bacon
200 g frosne eller ferske erter
salt og pepper
Skrell og kok løken i vann ca. 5 minutter. Kutt bacon i små terninger. Stek
bacon i stekepanne til det er brunt. Tilsett løken og stek videre ca. 3
minutter. Ha i ertene og stek 2 minutter til. Smak til med pepper og evt.
salt.
Server kyllingen på serveringsfat med grønnsakene rundt.
INNPAKKEDE CLEMENTINER
5 brune sukkerbiter
½ dl portvin
2 clementiner
150 g marsipan
Varm sukkerbiter og portvin til sukkeret smelter. Skrell vlementinene
og varm dem i portvinen. Kjevle marsipanen ut til
to flak. Legg de lune klementinene på marsipanen og brett den sammen til små
poser/sekker. Server umiddelbart.
|
Tilbake