TARTIN DE
POMMES A LA LES DEUX MAGAUX
Tekst og Foto: Sverre J.
Dahl (dobbeltklikk på
bildene for større utgave)
Inspirert etter besøk
på en av Paris berømte litteraturkafeer ved St. German des Pres
6 porsjoner
3 epler (helst syrlige
og faste som Granny Smith) |
|
Eplene skrelles, deles i båter og kjernen fjernes. Lag en lake av brunt sukker, vann, kanel, rosiner og sitronsaft. Kok eplebåtene under lokk i laken i ca. to minutter eller til eplene begynner å bli møre. Ta eplene ut av laken og legg dem i seks små porsjonsformer. Tilsett det hvite sukkeret til laken og la den koke inn videre uten lokk. Sett porsjonsformene i ovnen på ca. 200 grader i mens. Kok laken til den får sirupskonsistens. Ta formene ut av ovnen og skru opp varmen til 225 grader. Fordel den innkokte laken over eplene og legg en plate butterdeig som lokk på toppen. Sett formene inn i oven igjen å la dem steke i ca. 10 minutter eller til butterdeigen er gyldenbrun. Ta formene ut, skjær løs terten langs kanten av formen og velv den på serveringstallerkenen med deigen ned. Serveres enten varm eller kald med vaniljeis. Isen kan eventuelt serveres i makronkurv. Et mønster med karamellsaus laget av sukker, smør og kanel, eller ferdig ”Smil”-saus kan legges ut over tallerkene først. Kaffe og Sauternes til. |