EnBedreMiddag Nr.1
1 Februar 2001

Tekst: Sverre J. Dahl
Foto: Finn Raaholt
(dobbeltklikk på bildene for større utgave)

Carpaccio av elg

Kjøttet legger i fryseren i 30 minutter, skjæres i løvtynne skiver, dynkes med line eller sitronsaft, serveres med riccola-salat og grovt reven Parmesanost. Pyntes med cherry-tomater og en persilledusk. Hvitvin.

Prosciutto con melone

Guadeloupe melon (lys grønt skall, orange fruktkjøtt) skjæres i båter, skallet fjernes, en eller to skiver Parmaskinke (alternativt i Norge Birkebeinerskinke) legges over. Svart pepper kvernes over ved servering.

(Fotografen fikk så lyst til å smake at han glemte å ta bilde)

Hummer naturell

Hummeren deles, kjøttet i kroppen legges på tallerken. Resten av kjøttet samt kjøttet i klørne, pirkes ut, blandes med lit sitronsaft og majones og danderes ved siden av. Pyntes med dill. Vin : Tørr Bordeaux.

Indrefilet av svin

Kjøttet marineres 1-2 timer i: 3-4 soltørkede tomater, 2-3 spiseskjeer av oljen og krydderet tomatene ligger i, 1 fedd hvitløk, 2 ss pestosaus, 2 ts oregano 1 ts Provance-krydder, 2 ts chilisaus, 2 ts soyasaus, litt hvit og svart pepper. Marinaden kjøres i kjøkkenmikser for å blandes skikkelig og for å dele opp tomater og hvitløk. Fileten svis raskt i smør på alle kanter og etterstekes i ildfast form i ovn på 200ºC ca. 15 minutter. Serveres med pasta, reven Parmesan, stekt sopp, noen babygulrøtter, ananas og marinerte appelsiner (se oppskrift annet sted på disse sidene). Brød og vin. Ren Sauvignonvin burde passe på grunn av tomatene, men blir "for lett". En spansk Navarra Tempranillo har vist seg å gå godt til.

Pollestad pære

En moden pære deles i to, kjernes fjernes. Blåskimmelost knas med litt fløte til "smørkonsistens" og legges der kjernen var. Pyntes med valnøtt.

Melonsalat med marsipanblomster

En melon skjæres i 1 cm store terninger, marineres i ca. 1 time i 1 ts frosne bringebær med 1 ts sukker pr. porsjon (alternativt 2 ts bringebærsyltetøy). Marsipanblomstene lages ved at en spiseskje fuktet med vann presses ned i marsipanen slik at det blir kronblader. Flere legges utenpå hverandre og bunden av blomsten kappes av. Blader formes med kniv og farges med grønn konditorfarve.

Tilbake