COQ AU VIN
Fra den
rutete kokeboken til Ingrid Espelid Hovig
Tekst
og foto: Sverre J. Dahl
Tid: 1 time 15 min, 4 porsjoner, enkelt
Ingredienser 1 stor
kylling ca. 1 kg 2 ss
hvetemel 1,5 ts salt 0,2 ts hvit pepper 1 ss
smør eller olje 1-2 hvitløksbåter 0,2 ts timian 1 lite
laurbærblad 4 dl
rødvin (eller kraft) 15 småløk 200 g
friske sjampinjonger 150 g
lettsaltet flesk hakket
persille |
|
Tilberedning Tin eventuelt dypfryst kylling og del den i biter. Snu stykkene
i en blanding av mel, salt og pepper. Brun dem i smør eller olje i en
stekepanne. Legg dem over i en gryte. Ha i knust hvitløk, timian, laurbærblad
og vin. Legg på lokk og la det småkoke på svak varme ca. 20 min. Rens løkene og soppen, skjær flesket i strimler og brun
det sammen med løken og soppen. Ha alt oppi til kyllingen. La det småkoke 20
min til. Smak eventuelt til med mer salt og pepper. Strø på rikelig hakket
persille. Serveres med ris eller kokte poteter eller som på bildet
her med kokt blomkål. |
|
TIPS Coq au vin er en klassisk fransk gryterett. Den består egentlig av en hanekylling kokt i rødvin sammen med løk, hvitløk og urtekrydder. Som de fleste
gryteretter kan den varieres på mange måter og det sies at enhver fransk
kvinne har sin helt egne vri på denne retten og at det er en forusetning for å kunne bli
gift… DRIKKE For eksempel en middels rødvin av samme type som den man har i
gryta. |