SJAMPINJONGSUPPE
Tekst og foto:
Sverre J. Dahl
(Klikk på bildet for større utgave)
4
porsjoner
(Etter Karin Dahl)
2 ss smør |
|
Brun smør i en rustfri kjele på god varme. La smøret bli ordentlig brunt. Det gir smak. Ta kjelen av varmen og ha oppi melet og rør godt så alt melet blandes godt i smøret. Sett kjelen over varmen igjen og spe med fløte og etterhvert kraft i ca. 1 dl porsjoner hver gang. Rør hele tiden for å unngå klumper, og pass på at "grøten" blir gjennomvarm mellom hver gang det tilsettes væske. Når konsistensen begynner å ligne suppe og "grøten" ikke blir tykkere når den blir varm, kan resten av væsken tilsettes. Like før suppen koker, settes varmen ned, og soppen ta i. Småputrer i ca. 5 minutter og serveres rykende varm. Lages suppen med fersk sopp kan man vente til rett før servering med å tilsette soppen, det gir en friskere soppsmak. Prikken over i'en får man ved å røre ut en egge plomme i litt fløte som røres i gjennom en sil rett før servering og etter at suppen er tatt av varmen. Etter dette må ikke suppen koke igjen. Suppen kan varieres i det uendelig ved å erstatte soppen med lettkokt blomkål eller brokkoli, tomatpuré, asparges eller purre. Resultatet blir da ikke sjampinjongsuppe, men henholdsvis blomkålsuppe, brokkolisuppe, tomatsuppe osv. |
|
Brød eller Ciabatta med smør til. |
|