ANDEBRYST MED APPELSIN
Tekst og foto: Sverre J. Dahl
4 porsjoner

Ingredienser
4 andebryst

Saft og skall fra 1 stor appelsin

1 fedd hvitløk, knust

1 sjalottløk, finhakket

1 laurbærblad

2,5 dl rødvin

2 ss. Balsamicoeddik

1 ts. sukker

salt og sort pepper (fersk kvernet)

3 ss ripsgele

 

Fremgangsmåte
1: Bruk en skarp kniv og fjern alt overflødig fett eller skinn, som henger ut over kanten av kjøttet. Riss fettet i rombemønster, helt inn til kjøttet. Legg kjøttet i et enkelt lag i et flatt fat, fordel det revne appelsinskallet over kjøttet og gni det inn i fettet på kjøttet. Dryss hvitløk og sjalottløk over, legg et laurbærblad ved og hell appelsinsaften og rødvinen over kjøttet. La det marinere i minst 1 time.

2: Ta andekjøttet opp av marinaden og la det dryppe godt av. Hell resten av marinaden i en liten gryte, tilsett Balsamicoeddik og sukker og kok marinaden opp. La den småkoke, til den er kokt inn til det halve. Sikt marinaden over i en ren gryte, smak til med salt og pepper og pisk i ripsgeleen. La sausen koke i ennå 1 - 2 minutter, til den er kokt litt inn.

3: Legg imens andekjøttet med skinnet ned på grillens stekerist og grill det over direkte (lav) varme i 9 - 10 minutter, til skinnet er gyllent. Vend kjøttet og la det grille ytterligere 8 - 9 minutter, til det er blitt fast når man tar på det og gjennomstekt.

4: Skjær kjøttet i skiver og server det med varm saus til. Server med renskårne appelsinbåter, grønnsaker og poteter stekt på stekebrett med litt olje, hvitløk og urtekrydder.

Tips: Andeskinn har et meget høyt fettinnhold, så det er viktig å fjerne overflødig fett, for å unngå at flammene blusser opp. Hvis det skjer, må man flytte kjøttet vekk fra varmen et øyeblikk, så flammene kan dø ut, og så fortsette stekingen.

Ved siden av en variant av and med appelsin fra
Osteria Dell'Angolo, 47 Marsham Street, London

Tilbake